İMAR VE İHALE DÜZENLEMELERİ

Büyükşehirlerde yeni imar alanları açmamak. İmar rantına son vermek.

– Ülkenin imar planlamasını 150 milyon nüfusa göre bir kereliğine kalıcı olarak, büyüme potansiyeli, depremsellik, tarım, doğa-çevre, madenler, turizm vb. öğeleri dikkate alarak planlamak ve bu konuyu bir daha tartışmaya (ranta) açmamak üzere anayasal güvenceye almak. Mevcut 100 binlik ve 25binlik planlarda hak sahiplerinin hakkını korumak, mağduriyet oluşturmamak.

– Deprem, yangın, sel-heyelan, milli savunma gibi aciliyeti ve gizliliği olan alanlar dışında, tüm ihaleleri açık olarak yapmak, sonuçlarını, teklifleri, katılımcıları şeffaf olarak paylaşmak. Acil durumda yapılacak işler için mali ve teknik yeterliliği bulunan firmaları belli iş havuzlarında toplamak ve acil yapılacak işlerde ihalelere girmek isteyenlere işleri kura usulü ile vermek.

ŞEHİR PLANLAMASI DÜZENLEMELERİ

– Büyükşehirlerdeki sanayiyi, deprem riski olan alanlar öncelikli olmak üzere, büyük ölçüde Anadolu’ya ve şehrin dış çeperlerine taşımak.

– Anadolu’da kurulacak OSB’ler ile tren hatlarını kavuşturmak ve bu hatları limanlara bağlamak.

– Büyükşehirlerde lastikli taşıma yerine, düşük işletme maliyetli raylı sistemlere geçişi hızlandırmak.

– İstanbul, Ankara, Konya, Kayseri, İzmir, Bursa, Antalya, Adana, Antep, Urfa, Diyarbakır, Samsun, Trabzon, Erzurum illerini birbirine hızlı tren ve otoyol ile bağlayacak yatırımlar için bir şirket kurulması, geçiş garantisi verilmesi ve tüm bu yatırımların kurulacak şirket üzerinden yapılması. Bu şirketin halka açık olması. Mevcut kamuya ait otoyolların da bu şirkete devredilmesi. Hisse satışı gelirleri ile yatırımları hız verilmesi.

-Depremde hasar riski taşıyan bölgeleri süratle yenilemek. Sağlam zeminlerde (ana kaya) yüksek katlı yapılar (>15 kat) yaparak kalan alanları yeşil alanlara dönüştürmek. Kötü zeminlerde yüksek yapı yapılmasına müsaade etmemek. (Sağlam kayaçlarda yapılan yüksek katlı binalar, az katlı binalara göre depremden çok daha az etkilenir.)

– Çöplerin ayrıştırılması ve sıfır atık kapsamında otomatlar yaparak, vatandaşın geri dönüşümden doğrudan gelir elde etmesini sağlayacak altyapıyı öncelikle büyükşehirlerde sonra tüm ülkede kurmak. Çöplerin ayrıştırılmasına katkı sunmayan konut ve işyerlerine cezai yaptırım uygulamak.

– Hayvan sahiplenenleri kayıt altına almak ve bunlardan vergi almak. Sahiplenilmemiş hayvanlar için doğrudan belediye başkanını, sahiplenilen hayvan için de hayvanın sahibinin hukuki sorumlu olduğunu net olarak ifade etmek ve ciddi caydırıcı cezalar ile denetimini yapmak.

– Okul vb. kamu binalarının alanları müsait olanlarda yoğun trafik ve otopark sorunu olan yerlerde çok katlı zemin altı kapalı otopark yaparak bu alanları değerlendirmek, otopark sorununu hafifletmek.

TARIM VE HAYVANCILIK DÜZENLEMELERİ

– Özellikle tarım ve hayvancılıkta üretici ve tüketiciyi buluşturmak için kooperatif vb. düzenlemeleri hızlandırmak. Online satış, vb. süreçleri hızlandırmak. Depolama, lojistik ağlarını zenginleştirmek. Ürün zayiatının önüne geçmek. İsrafın önüne geçmek.

– Belli temel ürünler için satış fiyatlarını yıl bazında belli bir aralık içinde uygun bir kar marjı ile sabitlemek ( Un, ekmek, çay, patates, soğan, domates, patlıcan, biber, limon, et, tavuk, süt, yumurta, peynir, zeytin, vb.)

– Tarım ve hayvancılıkta üretim ve tüketim verileri toplamak ve bu veriler ışığında üretim planlamasını ülke bazında yapmak. Doğru yerde doğru ürünün doğru miktarda üretilmesini sağlamak, fiyat dalgalanmasının önüne geçmek.

ENERJİ DÜZENLEMELERİ

– Özellikle köylerde, düşük yoğunluklu ilçelerde, müstakil evlerin daha çok olduğu mahallelerde olmak üzere çatı tipi depolamalı GES işine hız vermek.

– GES ve RES yatırımları için, ülke içinde bunların fabrikalarını kuranlara doğrudan ortak olmak, yahut teşvik vermek.

– Enerji iletim hatlarının sayısını ve kapasitesini arttırmak, depolamalı ges için lisanslı ve lisanssız üretimi teşvik etmek.

– Kuzey, doğu ve batı olmak üzere ülkenin sınır hatlarında kurulması planlanan yeni nükleer enerji yatırımları için halkın ortak olabileceği, altına endeksli alım garantisi bulunan bir şirket kurmak ve halkın katılımı ve ortaklığı ile bunların süratle yapımını sağlamak.

– Petrol ve doğalgaz şirketlerimizin belli bir oranını yerli yatırımcıya açmak, hisse satışından gelecek gelir ile yatırımlara, arama, sondaj ve işletme faaliyetlerine hız vermek.

VERGİ DÜZENLEMELERİ

– Dolaylı vergileri azaltmak. Doğrudan vergileri arttırmak. KDV’yi tüm alım ve satımlarda %10 olarak sabitlemek.

– Lüks olan ürünlere ÖTV koymak, lüks olmayan ürünlerden ÖTV’yi kaldırmak/azaltmak. (Ucuz binek araçlar, ucuz teknoloji, iletişim ürünleri vb.)

– Düşük matrahlı (örneğin 1 milyon TL’ye kadar) elektrikli binek araçlar için ÖTV’yi %0 olarak belirlemek, öncelikle arabası olmayan ve en az 3 çocuğu olan her aile için bir adet %0 ÖTV ile araç alımına imkan sağlamak ve bu araçların 10 yıl boyunca satışına müsaade etmemek.

– Elden maaş ödeme işine son vermek, hem çalışan hem de işveren için caydırıcı cezalar koymak, para hareketleri, harcamalar vb. takipler ile sıkı denetim yapmak, gerçek asgari ücret ile çalışanları ve gerçek ihtiyaç sahiplerini tespit etmek. Sosyal yardımların doğru yere gitmesini sağlamak.

– Toplumun en düşük sosyal sınıfından başlamak ve ikametlerini sağlamak üzere, nüfusun kaydırılacağı Anadolu’daki şehirlerde devlet tarafından sosyal ve ucuz konutlar yapmak (Prefabrik de olabilir) ve maksimum 10 yıl süre ile asgari ücretin %30’unu geçmeyecek tutar ile ihtiyaç sahiplerine kiralamak. (Minimum 250 bin konut)

– Nüfusun kaydırılacağı Anadolu şehirlerinde, öncelikli olarak en az 3 çocuğu olan ve hiç evi olmayan aileler olmak üzere, brüt 125 m2 3+1 sosyal konut yapmak, 20 yıl boyunca satışı-kiralamayı yasaklamak ve 240 ay sabit taksit ile satmak.

– 3 ve daha fazlası evi ve aracı olandan kademeli olarak daha çok vergi almak. Tapu ve araç alım satımında gerçek bedel üzerinden işlem yapılması için rayiçleri güncel tutmak. Buralardan gelecek fonları, sosyal konut yapımına ayırmak.

– Ücretli ve serbest çalışanlarda, beyan edilen gelirler ile tüketimleri (kredi kartları, eft, kira vb.) karşılaştırmak, gerekçesini sormak, uygunsuzlukları düzeltmek, vergi kaybını önlemek. Cezai yaptırımları arttırmak.

– Kurumlar vergisinde hangisi düşükse (kardan %25 yahut gelirden %3) o kalemden vergi almak.

– Gayri resmi ekonomik faaliyetlerin denetimlerini arttırmak. Cezai yaptırımları arttırmak.

– Bankalardan bir asgari ücretten fazla nakit para çekimini yasaklamak. Bir asgari ücretten fazla nakit ödeme yapılmasını yasaklamak. Tüm ödemelerin ve para hareketlerinin kayıt altına alınmasını (kredi kartı, eft, havale, çek senet vb.) sağlamak.

HUKUK DÜZENLEMELERİ

– Bireyin bireye karşı işlediği kasten öldürme, tecavüz vb. suçlar için İDAM’ı geri getirmek.

– Hükmün açıklanmasını geri bırakma hükmünü iptal etmek.

– Hukuki metinleri daha anlaşılır ve günümüze uygun şekilde yeniden düzenlemek. Oluşan içtihatları kanun metinlerine eklemek.

– Kamu ihale yasasında, fiyat farklarını bölgesel olarak düzenlemek. Asgari ücreti bölgesel olarak düzenlemek.

– Vergi affını yasaklamak. Vergi gecikme cezası TÜFE’ye endekslemek. Vergisini zamanında ödeyene aylık TÜFE’nin 2 katı indirim uygulamak.

– Adli alacaklarda ( icra, haciz vb.) yasal faizi ( gecikme cezasını ) birey için TÜFE, tüccar için ÜFE’ye endekslemek. Ekonomik kaybın önüne geçmek.

– Meşru müdafaa hariç her ne sebeple olursa olsun, fiziksel şiddet gösteren kişiye minimum 6 ay hapis cezası vermek.

– Vatandaşlık yasasını yeniden düzenlemek, vatandaş olanın seçme ve seçilmesi için 10 yıl beklemesini sağlamak, tapu dairesinde vatandaş olmanın önüne geçmek, vatandaş olabilmenin, vatandaş kalabilmenin sınırlarını yeniden düzenlemek.

– Belediye yasasını düzenlemek, belediyelerin görevlerini yeniden tanımlamak. Çöp, temizlik, altyapı hizmetleri, zabıta denetimleri, mezarlık ve park bahçe hizmetleri dışında, yatırım, imar, sosyal ve kültürel hizmetlere ilişkin yetkileri tümüyle elinden almak. Ülke kaynaklarının en hoyratça harcandığı, siyasi partilerin arka bahçesi olan belediyeleri bu şekilde mali yönüyle kontrol altında tutmak.

– Mahalle statüsünde olan yerlerde muhtarlıkları kapatmak. Köy statüsünde olan yerlerde ise, faaliyetlerini denetlemek, raporlanmasını sağlamak.

– Cami yapımı için gerekçeli rapor ile yatırım yapılmasını sağlamak. Her yere plansız ve ihtiyaç dışında cami yapımının önüne geçilmesini sağlamak. Cami yapımı için devlet kaynaklarının kullanılmasını yasaklamak. Vakıflar müdürlüğü gelirleri ve bağışlar ile bunların yapılmasını sağlamak.

– Diyanete bağlı cami hocalarının ve mezarlık hizmetinde görev alan hocaların maaşlarının vakıflar genel müdürlüğü gelirleri üzerinden verilmesini sağlamak. Vakıflar genel müdürlüğü bütçesini, genel devlet bütçesinden ayırmak. Cami ve diğer vakıf gelirlerini (kira vb.) bu müdürlük çatısı altında toplamak.

– Milletvekillerine görevleri bittikten sonra en çok 5 yıl emekli maaşı vermek. Sonrasında maaşlarını kesmek. Milletvekili bakan, müdür, daire başkanı vb. maaşlarını asgari ücrete endekslemek.

– CİMER’in daha etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak. CİMER kullanımını yaygınlaştırmak. CİMER’e geri dönüş sürelerini kısaltmak. CİMER’i devlet ile millet arasında samimi, gizli ve korunaklı bir iletişim köprüsü olarak tasarlamak. Şikayet mekanizmasını etkin ve verimli çalıştırmak. Şikayet eden kişinin gizliliğini korumak. – Şikayet / İftira / Hakaret ayrımını hukuki olarak net bir şekilde tanımlamak.

—————————————————–

Yapılacak daha çok iş var.. Ancak bir yerlerden başlamak lazım..

—————————————————–

Ülkemizin çözülmeye bekleyen yüzlerce büyük sorunu yok. İnanın bu böyle.. Siyasetin temel problemi, bu sorunları zamanında çözememek, yıllar boyu insanları bu sorunlarla meşgul etmek. Zihinleri bulandırmak. Devlete olan güveni zedelemek. Sıkı bir meclis çalışması ile burada yazılan ve yazılmayan, ancak toplumun gündemini sıkça meşgul eden bu sorunları süratle çözmek hiç zor değil.

Yeter ki siyaset; Sorunun değil, çözümün ortağı olsun.