İstanbul’da ve diğer büyük şehirlerde konut sorununa hızlı ve pratik bir ÖNERİ..

Malumumuz, başta İstanbul olmak üzere, özellikle kalabalık büyükşehirlerde ev sahibi olmak gittikçe güçleştiği gibi, kiralık uygun fiyatlı ev bulmak da zor.

Peki hızlıca ne yapabiliriz ?

İstanbul’un Avrupa yakası ve Asya yakasındaki dış çeperlerinde, mülkiyeti devlete ait, 250 m2 arsa içinde, 75 m2 2+1 tek katlı prefabrik evler yapabilir miyiz?

Kaç aile ?

Her bir evde 4 kişi konaklayacağını düşünürsek, 100 er bin kişilik iki ayrı yerleşimde, toplam 200 bin nüfus ve 50 bin aile barınma ihtiyacını uygun fiyatlı çözmüş olacak.

Kira tutarı ne kadar olacak ?

Bu evler için kira fiyatları asgari ücretin 1/3’ü olacak.

Ne kadar alan gerekli ?

Her yakada 25 bin konut için yolları ve diğer sosyal alanları ile 15 milyon m2 alana ihtiyaç var. Yaklaşık bir yaka için 1500 hektar (ha) alan gerekli.

Yaklaşık maliyeti ne kadar?

Seçilecek arazi ve altyapı maliyetleri çok değişkenlik gösterebilmekle birlikte, 50 bin konut için yaklaşık 50-60 milyar TL maliyeti olan bir proje olduğunu düşünebiliriz. Devletin Ramazan ve Kurban bayramında ödediği 2 bin TL ikramiyenin maliyetinin yıllık 25 milyar TL olduğunu hatırlatalım. Her yıl devlet bu şekilde 25’er bin prefabrik sosyal konut yapıp kiralasa daha iyi olmaz mı ?

Uygun yerler nereler olabilir ?

Her iki yakada da Sabiha Gökçen Havalimanı’na ve İstanbul Havalimanı’na yakın yerler seçilip, burada devlet arazilerine yerleşim yapılabilir. Havalimanlarına otobüsle taşıma yapılarak diğer otobüs ve metro hatlarına buradan entegre olunabilir.

Kimler kiralayabilecek ?

Öncelikle en az 3 yıldır İstanbul’da kesintisiz ikamet eden, en az 5 yıldır Türk vatandaşı olan, ailesinin geliri asgari ücretin en çok 2 katı olan, üzerine ve yakın ailesi üzerine kayıtlı evi olmayan insanlar öncelikle buralarda ikamet edebilecek. Talebin çok olması halinde kura çekilişi yapılacak. Alt kiralama yapılamayacak, habersiz yerinde oturum denetimi yapılacak.

Ne kadar oturabilecek?

Burada kiralama yapan aileler bu evlerde en çok 5 yıl kalabilecek. 5 yıl sonunda yeniden, oturumdan fazla talep olması durumunda kura ile başka kişilerin de buralarda konaklayabilmesinin önü açılacak. Bu durumda öncelik, bu konutlarda kiracı olmayanlarda olacak. Oturumlar bu şartlarda yapılacak.

Ulaşım ve diğer hizmetler

Otobüs hatları ile buradaki insanların iş yerlerine gidebilmesine imkan tanınacak. Market, Eczane, Cami, vb. asgari ihtiyaçlar dışında yerleşim yerinde ticarethaneler, üretim vb. yerler olmayacak.

Yapım hızı ve ihale yöntemi

Prefabrik konutların ön imalatı fabrikalarda yapılıp şantiye sahasında montajı yapılacağı için, aynı zamanda bir çok yerde üretime eş zamanlı başlanabilir. Üretim fabrikalarda devam ederken, yine konutların yapılacağı yerlerin de altyapı, yol, su, kanalizasyon çalışmaları da bu süreçte yapılır ve süre oldukça minimize edilir. Konutlar 1.000’er konutluk paketler halinde Türkiye genelinde 50 farklı firmaya ihale edilebilir ve böylece Türkiye’nin bir çok yerinde de istihdam üretim desteklenmiş olur. Arazilerin bulunması bürokratik süreçler de göz önüne alındığında en çok 1 yıl içinde 50 bin prefabrik konutta 200 bin kişiyi, devlet, kiracısı yaparak, kira sorununa böylece geçici hızlı etkili bir çözüm bulabilir. Beton, alçı panel, alçı, boya, beton panel, seramik, taş yünü ve yalıtımlı çatı panelleri tarafında üretimde çok güçlüyüz. Bunun için yeterince üretici firmamız da var.

Deprem ve afetler için de kullanılabilir

Bu süreçte konutlara talebin azalması ve artık ihtiyaç kalmaması halinde de bu konutlar, depremler ve afetler için de daha sonra yine kullanılabilir.

Kalıcı çözüm ne ?

Elbette kalıcı çözüm, üst üste yaşadığımız büyükşehirlerinden Anadolu’ya geri göçü sağlamak. Türkiye’ye yayılmak. Şehirleşmenin bu noktaya gelmiş olması çok önemli bir sorun.